Puerto Varas
Door: Lotte en Roy
Blijf op de hoogte en volg Lotte en Roy
12 Maart 2011 | Chili, Puerto Varas
Dit keer beginnen we met serieus nieuws, omdat op het moment van schrijven we gehoord hebben dat de kustlijn van Chili preventief geevacueerd wordt in verband met de tsunami door de aarbeving in Japan. Voor het geval dat iemand ongerust was: we nemen morgen weliswaar de boot naar het zuiden, maar momenteel zitten we ruim van de kust af dus hier is niets aan de hand. Het is gewoon even duimen geblazen 1. voor Chili en de rest van de wereld dat het leed bespaard blijft en 2. dat de boot morgen nog vertrekt, omdat dit toch wel en stevige impact zou kunnen hebben op het prachtige land waar we nu zijn. Maar nogmaals, voor ons geen problemen of risico´s, maar even afwachten, want de tsunami zal over een uurtje of 5 hier zijn, dus morgenvroeg zal het allemaal duidelijk worden.
Maaarrrr, nu verder met de spannende verhalen voor we morgen hopelijk op de boot stappen om in 4 dagen naar het uiterste zuiden van Chili te reizen.
We hadden al verklapt dat we ondertussen in Puerto Varas zitten, aan een meer met prachtige vulkanen. Hier hebben we ons de afgelopen 3 dagen weer prima vermaakt. Het begon allemaal zoals altijd met een halve dag, omdat we smiddags hier pas aankwamen. Die dag hebben we heerlijk genoten van het uitzicht op de vulkanen aan de andere kant van het meer. Helaas was dat de laatste keer dat we ze allemaal fatsoenlijk hebben kunnen zien want, zoals nou eenmaal part of the deal hier in Chili, hebben de wolken en soms wat regen de anders pure blauwe hemel overgenomen.
De dag na aankomst hebben we, na een ochtendje administratie, de adrenalinespiegel even op pijl gebracht met een stevig potje canyoning. De weg naar de plek des onheils toe was al een spektakel toen een koppige steenbok, welke midden op de onverharde gravelweg stond waar wij met ons Hyundai busje met een keurige 110kmu overheen jakkerden, weigerde aan de kant te stappen. Gelukkig sliep de bijrijder minder vast dan de bestuurder, waardoor we na een wat late remactie 1mm voor vriend steenbok voorkwamen dat we ´s avonds steenboksaté met stukjes Hyundai als diner hadden.
Voor degenen die daar nog nooit van gehoord hebben: canyoning is Hebreeuws voor ´als een malle met een helm door de centerparks glijbanen van Moeder natuur, met af een toe een sprongetje van een meter of 8´. In de kraakheldere waterstroom die rechtstreeks van de vulkaan Cabulco afkomt, gingen we met drie reizigers en één gids tussen de rotsen van de rivier door naar beneden. Wat een ongeloofelijke ervaring. In een wilde rivier wederom zo koud en helder dat je het kan en wil drinken, zijn we ruim 2 uur onderweg geweest naar beneden, op de spannendste maar soms zenuwslopende manieren. Sprongen van 8m langs een waterval, 30m abseilen zonder je voeten tegen de muur en proberen ´matrix-stile´ horizontaal over een rotswand te rennen... Ongekend. Van onze teamgenoot de Belg en de gids begrepen we dat dit een van de heftigste en vergaande vormen van Canyoning ter wereld was. En dat geloven we meteen. We hebben er weer een nieuwe hobby bij, al zullen we het op deze manier in Nederland niet op kunnen pakken.
Na zo´n heftige middag is was het tijd voor een zelfbereid hapje in ons hostel, waar we weer een aantal medereizigers leerden kennen. Onze gids, een Chileen of course, kon echter naast canyoning ook een aardig potje gitaar spelen en zingen, en vertelde ons dat hij dat later op de avond in een kroegje in de straat zou doen. En hoewel de vermoeidheid er goed in zat, zijn we toch gaan kijken met een biertje in de hand. En genoten hebben we. Wat kon die vent spelen en zingen. Als we een cd konden kopen deden we het meteen. En dan is het meteen weer laat, maar we gingen erg voldaan slapen.
De volgende dag was het weer tijd om vroeg op te gaan voor een nieuw avontuur. Samen met een nieuwe Duitse reisgenoot hebben we een auto gehuurd om eens even oldskool en eigenhandig de omgeving te verkennen. En, daar is ie weer, hoe konden we anders dan een Corsa huren om dit avontuur aan te gaan. We wisten dat ruim 80 km van onze route Chileens onverhard zou zijn (let wel, dat is effe een tandje anders dan Nederlands onverhard), dus daar moesten we goed materiaal voor hebben. We hebben er uiteindelijk bijna de hele dag over gedaan om de zogenaamde Relocavi fjord rond te rijden, een tripje van een km of 250. En hoewel het weer niet optimaal was, hebben we genoten van de omgeving, het korte stukje met de ferry, zwijnen op de weg en gaten erin, maar bovenal adembenemende vergezichten met een prachtige wolkenhemel waar af en toe wat zonnestralen doorheengeprikt kwamen. ´
Zoals we gewend zijn voegde vriend Corsa weer het een en ander aan spanningselementen toe door te doen alsof de onderkant er onderuit kwam (en in tegenstelling tot zijn Nederlandse college, kon je het deze Corsa misschien niet echt kwalijk nemen, aangezien alle 20 autos die we tegen zijn gekomen of een dikke 4x4 waren of een vrachtwagen). Nadat we aan het einde van de dag, na bezoekjes aan azuurblauwe meren (Lago de los Santos) en een pittige klim de Osorno vulkaan op (waar we helaas weinig zagen door de regen), werden we getrakteerd op een knap staaltje Chileense verkeersregelkunde. Chileense dames, vergezeld door vriendjes, moeders en weet ik het, time-den met uiterste precizie wanneer zij het stoplichtbord van rood naar groen zouden draaien. Helaas voor hen faalden ze keer op keer, waardoor wij halverwege de wegversmalling weer een staaltje offroadrijden mochten uitproberen om te voorkomen dat we onder de gigantische Mack vrachtwagens terecht kwamen.
Ook dit was ons het dagje weer wel, en goede dagen moeten in stijl afgesloten worden. Hier in Chili, na Noorwegen de grootste exporter van zalm, is naast vlees grillen, ook het grillen van zalmpjes tot een meesterkust verheven. In een lekker lokaal Cubaans tentje hebben we heerlijk zitten smullen, met als klap op de vuurpijl een ducle de leche gebakje (uit de supermarkt, dat wel). Want ook met gebak weten ze wel raad hier. Hoe kan het ook anders in een land wat als ze één wens hadden, zou wensen dat ze Duitsland waren. Als je hier een échte vent bent, ga je ´s avonds immers niet naar de Rotary club, maar naar Club Aleman (de Duitse Club).
Dure dagen moeten helaas een beetje worden afgewisseld met goedkopere, maar dat betekent natuurlijk niet dat de adrenalinespiegel onaangetast blijft. Want we hebben een nieuwe sport ontwikkeld: ´verdwaald over de Panamercan Highway stiefelen´. Dit keer hebben we de ´tegen het verkeer in editie´ tot een goed einde weten te brengen. Uiteindelijk hebben we weer best een aantal kilometertjes gewandeld, ondertussen snoepend van kilos bramen en knuffelend met schattige zwarte puppy hondjes. Een goede dag, en dan moet je het getoeter van de vrachtwagens op de snelweg maar op de koop toenemen :).
In afwachtig van wat er vannacht mogelijk gaat gebeuren met dit prachtige land pakken we een lekker Chileens wijntje. Stiekem zijn we best een beetje geschrokken van wat er in Japan is gebeurd en van de Spaanstalige radioberichten die de waarschuwingen en evacuaties communiceren. Om maar niet te spreken van wat er gaande is in het Midden Oosten. Wij genieten er lekker van, want het is wel duidelijk dat je op deze wereld geen pijl meer kunt trekken. Maar nogmaals, geen zorgen. Als de boot vertrekt morgen, kunnen we ons dinsdag weer melden, voor we aan onze 5 daagse turbo kampeer en hikesessie in Torres del Paine in Zuid Chili gaan beginnen. We boffen maar.
Heel veel liefs,
Ons
12 Maart 2011 - 07:15
Djordy En Eva:
Klinkt goed luitjes. Geen boete moet betalen voor de afgebroken Corsa die jullie weer inleverde of hebben ze niet onder de auto gekeken... haha
Wij staan op het punt om te vertrekken naar Oostenrijk. Lekker een weekje skieen. Ligt nog een meter sneeuw maar de temperatuur is al hoog ca 16 graden. Dat wordt dus vroeg op staan elke dag want 's middags zullen de pistes papperig er uit zien. We gaan het mee maken.
Jullie nog heel veel plezier. Ik check de site weer als we terug zijn.
Let op voor verdwaalde Tsunamis!!!!
Gr. xxx Djordy en Eva -
12 Maart 2011 - 09:02
Sjon:
Voor de ultieme adrenaline kick ga je nu body surfen. Ik zou wel een helmpje op doen!
Prachtige avonturen weer.
Gr. Pap -
12 Maart 2011 - 10:21
Rob:
Stay safe homies!! -
12 Maart 2011 - 15:07
Margo:
Jeetje, jongens hoe krijgen jullie het voor elkaar om zoveel mee te maken... elke keer geniet ik weer van jullie reisverslagen. Ik zit dan stiekem te lachen en krijg dus van de rest van de familie vragende blikken, waarop ze natuurlijk ook alles willen lezen!
Geniet verder van jullie geweldige reis, kijk wel goed uit en hou ons op de hoogte! We zijn vet jaloers.
Heel veel liefs Margo -
12 Maart 2011 - 17:47
Lotte En Roy:
Hello amigos,
Nou, die tsunami heeft even huisgehouden hier. De 20 cm hoge vloedgolf heeft de eerste 5 cm van het stand helemaal blank gezet. Niks aan de hand dus, gelukkig, maar helaas is de tsunami waarschuwing wel goed genoeg geweest om het bootschema helemaal in de war te schoppen, waardoor we nu een dagje lummelen in een van de saaiste steden ooit, Puerto Montt. Verder moet de boot een omweg nemen nu, door de 6 uur vertraging, waardoor waarschijnlijk wel het e.e.a. aan de prachtige gletsjers enzo aan ons voorbij gaan. Stomme Murphy weer. Maar het glas Chileense wijn is altijd halfvol en daarom zijn we blij dat de boot uberhaupt vertrekt. Bidden voor mooi weer en hopen dat ons powertravelschema na aankomst in het zuiden niet helemaal in het water valt.
Adios, we gaan over 3 uurtjes aan boord! (Nog maar een rondje om het park dan maar :)) -
13 Maart 2011 - 10:47
Max:
Lekker bezig! Al vraag ik me af of jullie programma nu niet zwaarder is dan jullie afstudeertraject ;).
In ieder geval lekker veel avontuur en spanning, daar wordt deze clown wel een beetje jaloers op.
Hier is het gewoon suf, zoals altijd als je 'achter blijft', maar ja dat hoort er gewoon bij.
Geniet ervan daar!
gr Max
13 Maart 2011 - 14:23
Lau:
He Roy & Lott,
Als ik dit zo lees, is het daar alles behalve saai :D Genoeg te doen, te beleven, spanning op te zoeken, mensen leren kennen.... :) Doen jullie verrekkes goed :) Keep up with the good work and take care!
Grt Lau -
13 Maart 2011 - 18:22
Walter P.:
Jongens, jullie maken ons wel erg jaloers hoor met jullie verhalen. Heb in Zuid Frankrijk ook 's aan canyoning gedaan en met kayak meters naar beneden gedoken. Kweet alleen niet of ik Marijke ook zover nog krijg. Geniet van jullie prachtige reis, zoals wij van jullie verhalen. Zijn reuze benieuwd naar jullie foto's.
groetjes Walter en Marijke. -
14 Maart 2011 - 21:52
Mies:
Hello liefies!
Update van hier: heerlijk weekje vakantie gehad, vandaag weer begonnen met werken. Moet eigenlijk mijn werk voor morgen nog even voorbereiden, maar jullie verhaaltjes hebben me even opgehouden. Verder niet zoveel nieuws: Edwin werkt, Guus rent rond en ik lees jullie avonturen. Klinkt toch anders dan Gran Canaria... :) Wauw wat zijn jullie toch een gevaarlijk setje! :) Maar wel een leuke. Geniet maar lekker verder en pas op dat jullie wel weer heel terug komen. Maar dat is pas over een heeeeele tijd. Luv you! XX -
15 Maart 2011 - 15:57
Robbin:
Nu dan ook eindelijk en reactie van mij. Mooie verhalen heb ik al gelezen :D. Wat zullen jullie je wel vermaken.
Ikzelf vermaak me ook prima. Alles in jullie appartementje is nog heel en schoon. Ik krijg het steeds drukken, want iedereen die mijn huisje nu ziet, nodigt zichzelf meteen uit voor etentjes, avondjes en wijntjes. Haha, jullie zullen het wel kennen :p. Vanavond weer een.
Gemengde gevoelens dus als jullie terugkomen. Ik mis jullie nu wel, maar zal de luxe daarna ook wel missen :(
In ieder geval veel plezier nog deze reis. Ik zal alles hier in orde houden en jullie op elk woord volgen.
Liefs jullie goedkope huurder